V Zagorju brezplačna hrana

V Zagorju od danes naprej obstaja prostor, kamor lahko odložite višek hrane in/ali pa iz njega vzamete kar potrebujete. Na stari telefonski govorilnici nasproti Delavskega doma Zagorje je skupina lokalnih prebivalcev samoiniciativno postavila napis z vsebino »Prosta hrana, vzemi kar potrebuješ, prinesi višek« s pripisom: »Ustvarjamo nov svet, morda je strašljivo neznan, a vanj stopamo skupaj«. V telefonski govorilnici je postavljena lesena polica, na kateri že stoji nekaj zelenjave, sadja in čaja.

telefonska govorilnica, hrana

Lokalni pobudniki akcije, ki želijo ostati anonimni, pojasnjujejo: »Ob tonah zavržene uporabne hrane, ki jo v najboljšem primeru dobi Rdeči križ, ki skrbi za ohranjanje stanja, želimo spodbuditi medsosedsko pomoč in pridelavo lastne hrane ne glede na družbeni status. Želimo ustvariti skupnost, ki bo temeljila na drugačnih vrednotah. Na tej in na drugih točkah odloži uporabne viške hrane in vzemi kar potrebuješ. Postavi svojo točko in sodeluj še ti«.


Projekt »Prosta hrana« v Zagorju se zgleduje po pobudi »Food is free project«, nastale leta 2012 v Texasu, ZDA, ki je usmerjena v promocijo lokalne samooskrbe, biološke pridelave hrane ter brezplačnega deljenja z lokalno skupnostjo. V zadnjem času pa se je ideja prijela tudi pri nas. Na Facebook strani Food is free Slovenija je mogoče zaslediti, da se za prakso brezplačnega deljenja uporabne doma pridelane hrane odloča čedalje več lokalnih skupnosti.

Vir: ZON, Avtor: SK

Ni komentarjev:

Objavite komentar