O 4 letnih časih

SLOVENSKA SAMOOSKRBA IN KORAK K LEPŠEMU SVETU

V času, ko se zdi več “narobe kot prav”, smo se odločili, da začnemo sami ustvarjati svet, v katerem želimo živeti, in si zagotovimo nekaj “zdrave kmečke pameti”, pravičnosti, solidarnosti, transparentnosti, spoštovanja do narave in lepih medsebojnih odnosov. Naša osnovna motivacija je bila, da vzpostavimo konkretno rešitev za konkreten problem v naši družbi in da si omogočimo sodelovanje, ki sledi naravnemu občutku za človečnost.
Samooskrba je postala ena izmed ključnih tem sedanjega časa. V Sloveniji je bilo za rešitev tega problema narejenega zelo malo. Zato smo se odločili, da prav na tem področju naredimo preboj in poskrbimo za naše kmete, za naravo in za same sebe. Skupaj, združeno. Slovenska samooskrba pomeni našo temeljno varnost in neodvisnost – ne pustimo si je vzeti!

V današnjih dneh je na policah resda veliko pridelkov dostopnih skozi vse leto, vendar je njihova kvaliteta prevečkrat našemu zdravju celo škodljiva ali pa preveč draga, če je iz ekološke pridelave. Izkoriščanje delavcev in odnos do Življenja v prehranskih korporacijah je prav tako etično strašljiv. Nič se ne more primerjati z mamino z veliko ljubezni in truda skuhano marmelado, z okusa polno domačo «srečno» zelenjavo ali z zdravimi dedkovimi jabolki. V vedno več družinah se poznajo tudi znaki krize, cene sadja in zelenjave so vsak dan višje, naše plače pa ostajajo enake ali so celo nižje, če jih sploh še imamo.

Zato je čas, da damo samooskrbi veljavo in pomen, kot ga je imela nekoč, in si s skupnim sodelovanjem zagotovimo slovenske pridelke po ugodnih cenah! Poleg tega bo naše sodelovanje temeljilo na žlahtnosti medsebojnih odnosov.

Naša ponudba vključuje le pridelke iz: certificirane ekološke pridelave, certificirane biodinamične pridelave, določene pridelke iz certificirane integrirane pridelave, prednostno od tistih kmetij, ki so v preusmeritvi na ekološko kmetovanje in tradicionalne (ekstenzivne) pridelave brez uporabe FFS in mineralnih gnojil. Podpiramo naravi in človeku prijazno kmetovanje!
 

SKUPNOSTNO NAROČANJE – MOČ POVEZANOSTI IN SODELOVANJA
Odločimo se in si skupaj zagotovimo zdravja polne pridelke po dostopnih cenah in to od slovenskega kmeta! Nakup oz. dostava pridelkov bo potekala po sistemu skupnega naročanja in sicer po modelu 1:1. Se pravi: ceno, ki jo za skupnostne nakupe ponudijo kmetje, ponudimo naprej tudi vam, kupcem njihovih pridelkov.

Primer:
Cena eko oz. neškropljenih jabolk v trgovini ali na tržnici je recimo 2€ za kg, pri kmetu je cena na kg ob naročilu gajbice jabolk 1,7€. Pri skupnostnem naročanju, kjer se nas bo združilo več in bomo skupaj naročili recimo 300 kg jabolk, bo cena še nižja – npr. 1,2€. Če bomo skupaj naročili 2.000 kg jabolk pa bo dosežena končna cena npr. 1€.

Pri skupnostnem naročanju torej združimo svoja naročila in zaradi večjih količin dobave dosežemo ugodnejšo ceno pridelkov, hkrati pa se izognemo provizijam trgovin in posrednikov. Tudi sami od kmetov ne jemljemo nobenih provizij!
Lahko se zgodi, da določenega pridelka ne bomo uspeli naročiti v dovolj veliki količini, da bi dosegli ugodnejšo ceno. V tem primeru te bomo obvestili, po kakšni ceni je izdelek na voljo, in če ti cena ne bo všeč, boš lahko od nakupa seveda odstopil.

Logika skupnostnega naročanja je torej enostavna : visoka kvaliteta pridelkov – za ugodno ceno – dostopna mnogim ljudem – s poštenim in takojšnjim plačilom kmetu!
Skupnostni nakupi so v tujini dobro uveljavljena metoda naročanja sadja in zelenjave.

 
Mi smo se zanje odločili ker:
-verjamemo v nujnost večje samooskrbe v Sloveniji;
-zahtevamo zdravo in lokalno pridelano hrano;
-se moramo naučiti sodelovati, se samoorganizirati, si pomagati; spoštujemo slovenskega kmeta kot nosilca naše varnosti in ker zahtevamo pošteno plačilo za njegovo delo;
-se zavedamo, da je nujno, da slovenski kmet brez težav tudi proda svoje pridelke;
-nam ni vseeno, kaj jemo in s kakšnim odnosom jemo;
-je hrana postala tudi varnost v času vedno večje negotovosti.


DONACIJE
Ker smo pri nakupu glede na cene v trgovinah ali na tržnici prihranili 1€/kg (to pri 10 kg, kolikor tehta npr. gajbica, znese 10€) je prav, da damo za projekt razvoja samooskrbnih akcij neko donacijo, okvirno 10% od našega prihranka. Če smo prihranili pri nakupu gajbice sadja ali zelenjave torej 10€, je priporočena donacija cca. 1€. Vemo, ni veliko, ampak vendar dovolj, da to omogoči nadaljnji razvoj našega projekta. Del sredstev, zbranih iz donacij, bomo namenili tudi za najem skupnostnih njiv, ki jih bomo ponudili v brezplačno obdelavo socialno ogroženim osebam. Na projektu bomo ponudili delo tudi prostovoljcem, ki so začasno brezposelni in imajo veliko željo delovati na eko/bio področju znotraj kooperative.

Zato z naročilom ne dobiš samo dostopnejše cene in zdrave zelenjave ter sadja, temveč pomagaš ohranjati slovensko tradicijo, podpiraš slovensko samooskrbo, poleg tega pa narediš veliko dobrega za druge in naravo!
Naša celotna vizija je dolgoročna in drzna. Razvijala se bo s premišljenimi in trdnimi koraki ter z vero v dobrega človeka in prijazen svet. «Fair trade» za vse deležnike pri naših akcijah je temelj našega prizadevanja.
 

DOSTAVA PRIDELKOV
Prevzem pridelkov od kmeta bo na dogovorjenem mestu na določen datum in uro. Prizadevali si bomo, da bo dostava pridelkov dostopna na čim več mestih v Sloveniji – naš cilj je, da sčasoma pokrijemo območje celotne Slovenije! Želimo si, da bo takšno snidenje tudi povod za druženje, izmenjavo znanj in koristnih informacij med nami ter za veselje do življenja


ČLANSTVO
Član skupnostnega naročanja Štirje letni časi postaneš s svojim prvim naročilom. Člani so prvi obveščeni o nadaljnjih akcijah skupnostnega naročanja (količine so omejene, saj naša samooskrba trenutno ne pokriva vsega povpraševanja!) in bodo imeli še nekatere druge ugodnosti, za katere bomo poskrbeli pri razvoju našega projekta (npr. sodelovanje pri akcijah obiranja brezplačnih pridelkov po sistemu «obereš in odneseš», priložnostih za delo itd.) Seveda, če ne želiš postati naš član, nam, prosimo, to le sporoči na e-mail: ozimnica.4letnicasi@gmail.com in ne bomo te več obveščali o nadaljnjih akcijah.
 

ETIKA KOT TEMELJ NAŠEGA SODELOVANJA
Vabimo te, da si prebereš tudi etično zavezo skupnostnega naročanja Štirje letni časi, saj je to temelj, da lahko takšna skupnost tudi uspešno in pošteno sodeluje.

Dobrodošel/la v naši skupnosti in skupaj si zaželimo še veliko lepega in dobrega…v imenu zemlje in sonca, rastlin, živali, kmetov, prostovoljcev in nas samih!
 

Ekipa skupnostnega naročanja Štirje letni časi, Marjan, Vesna, Aleš, Robi, Boris, Anita, Sabina, Karmen, Mojca… in seveda tudi TI!

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar