Alternative sodobnemu potrošništvu

V četrtek, 21.11.2013, je ekipa LETS Zasavje v Mladinskem centru Zagorje pripravila okroglo mizo na temo alternativ sodobnemu potrošništvu. Prisotni smo bili pobudniki menjalnih krogov, eko civilnih iniciativ in predstavniki lokalnih pridelovalcev hrane (in zdravilnih rastlin) iz Zasavja. Matej Burkeljc iz Menjalnega kroga Zagorje je podal veliko koristnih in praktičnih nasvetov o tem kako se je... ideja o menjavi počasi priplazila med meščane, o vzniku lokalne valute, ki predstavlja posrednik v menjavi blaga in storitev in o kontinuiteti menjalnih krogov, ki je potrebna za to, da se menjave zakoreninijo med ljudmi.
 
Prišla je tudi idejna voditeljica Zelemenjave, Darja Fišer, ki je povedala kako je dobila idejo za menjavo zelenjave ter Zala Velkavrh, ki je znana po organizaciji bolšjaka in povezovanju prebivalcev ljubljanske soseske Tabor, ki je med drugim spregovorila o alternativnih potrošniških praksah v tujini. Dejan Unger, ki je že več let aktiven na "menjalni sceni", je povedal nekaj besed o časovni banki, na katero pomisli marsikdo, ki se poleg blagovne menjave zavzema za menjavo storitev oz. medsosedske pomoči.
 
Prisotni smo se strinjali, da bi se v okviru lokalnih skupnosti lahko več pogovarjali o tem kakšne so potrebe ljudi (vseh generacij), kje so primanjkljaji in kje presežki, ki bi se jih dalo deliti oz. zamenjati. Tako smo prišli na idejo o skupnih prostorih znotraj lokalne skupnosti, kjer bi lahko vaščani shranjevali npr. skupne pripomočke za gospodinjstvo, kmetijstvo oz. vrt, in razmišljali o tem kako bi dosegli večjo povezanost različnih generacij (npr. upokojenec bi v zameno za eno uro varstva sosedovega otroka lahko od staršev otroka dobil pomoč pri beljenju ali čiščenju).
 
Tudi primer knjižnih hišic, v katerih bi ljudje menjali prebrane knjige, je bil izpostavljen, zato bi bilo lepo slišati ideje o tem kje in na kakšen način bi se tovrstnega projekta lahko lotili tudi v Kamniku...
 
Miša Gams

Ni komentarjev:

Objavite komentar