Z Menjalnim Krogom smo na Duplici pokazali, da so alternative možne

S prijateljico Matejo sva nekako v istem času prišli na idejo, da bi bilo na Duplici potrebno obuditi blagovno menjavo. Žalostno je namreč gledati ljudi, ki se dnevno valijo proti Qlandiji, ki postaja center družabnega življenja in kompulzivnega potrošništva, medtem ko se mlajšim generacijam nehote predaja sporočilo, da je nakupovanje in trošenje zabavno početje. Nenazadnje – kaj neki je zabavnega na tem, da so na mestu nekdanje tovarne, ki je nekoč zaposlovala 5000 ljudi, nastale trgovine, ki jemljejo ljudem še tisto malo, kar jim je ostalo, medtem ko nudijo delo le študentom in redkim začasno zaposlenim?  

Čas je, da alternativo velikim trgovskim centrom ne vidimo samo v manjših trgovinicah, za katere smo med drugim tudi na Duplici videli, da v spopadu z »velikani« nimajo možnosti za preživetje, temveč v alternativnih oblikah potrošništva. Menjalni krog spada med slednje, saj se osredotoča na blagovno menjavo, ki poteka znotraj lokalne skupnosti, in poleg menjave dobrin vključuje tudi menjavo idej ter konstruktivno druženje. Čas je, da tudi v praksi pokažemo, da se znamo zabavati na ustvarjalen način in da se zabava pravzaprav ne suče okrog denarja, temveč okrog ljudi – ljudje imamo v sebi neprecenljiv potencial, ki ga direktorji redkih dupliških tovarn oz. podjetij morda cenijo na 3 – 4 evre na uro, a mi zanj vemo, da se ga ne da unovčiti ali vkalupiti v zategujoče normative.

Tako sva se z Matejo odločili, da menjalni krog, ki se je zadnja leta uspešno uveljavljal v Zasavju in nekaterih drugih podeželskih krajih, predstaviva v sklopu krajevnega praznika, ki je 15.6. letos potekal v parku pred krajevno skupnostjo na Duplici. Na edini stojnici, ki je bila postavljena med 10 in 12 uro, so se bohotile knjige, semena ter otroške igrače in oblačila, za njo pa se je našel prostor tudi za otroške pripomočke kot so stolčki za hranjenje, prenosne posteljice in vozički. Čeprav ne moremo govoriti o veliki udeležbi, smo uspeli vseeno opozoriti nase in na sam koncept: da stvari ne prodajamo ali podarjamo, temveč jih menjamo v razmerju 1 : 1. Nekdo, ki prinese npr. knjigo, jo lahko zamenja za drugo knjigo ali po dogovoru z lastnikom vozička zamenja knjigo za slednjega. Ker je pravzaprav vsaka menjava bolj ali manj stvar dogovora, je zelo zaželeno, da so lastniki teh predmetov prisotni na stojnici. Ker pa želimo menjavo približati tako otrokom kot tudi starejšim generacijam, bomo v naslednjih menjalnih krogih poizkusili dati priložnost tudi gospodinjam, da bodo menjale doma narejeno pecivo in otrokom, da bodo med menjavo pokazali umetniške sposobnosti in se naučili medsebojnega sodelovanja (ne pa tekmovanja kot ga vzpodbuja kapitalizem). Prav medsebojno sodelovanje ter delitev idej, dobrin in storitev (medsosedska pomoč) nas lahko reši iz krize, v katero smo zapadli, odkar nas med zobmi nosijo neoliberalistične sile s svojo idejo globalizacije, na podlagi katere služijo zgolj eni in isti, vsi ostali pa klavrno propadamo.

Prav zato se pobudniki menjalnih krogov širom Slovenije zavedamo kako pomembno je sodelovanje in menjava na lokalnem nivoju, saj je to edina rešitev, ki nam še ostaja pred grabežljivimi elitami, ki pod pretvezo globalnega prostega trga ustvarjajo pogoje kvečjemu za propad podjetij in posameznikov... Če se ljudje ne bomo znašli in pomagali drug drugemu tudi kako drugače kot smo bili do zdaj navajeni zlasti pod okriljem številnih »humanitarne društev«, ki se trudijo »obuditi pacienta po smrti« in pomagati takrat, ko je za trajnostno odpravo težav že prepozno, se nam dolgoročno res slabo piše... Zlasti pa se slabo piše generacijam, ki prihajajo za nami. Prav zato je čas za povezovanje danes in ne jutri... V soboto 12.10. vas med 10 in 12 h vabimo na jesenski menjalni krog, ki bo potekal na istem mestu kot prvi – v parku pred nekdanjim kulturnim domom (nasproti igrišča), da zamenjamo šolske potrebščine (likovni material, delovne zvezke, učbenike, torbe, vse vrst nahrbtinkov itd.), knjige (za otroke in odrasle) ter morebitni presežek jesenskih pridelkov. Po napovedih vremenologov bo letošnja zima še posebej dolga, zato je prav, da se oborožimo z znanjem, hrano in potrebščinami. V primeru dežja, se bo jesenski menjalni krog prestavil na tretjo soboto v oktobru, naslednji pa bo predvidoma potekal zgodaj spomladi. O menjalnih krogih boste pravočasno obveščeni preko plakatov in letakov, lahko pa se nam pridružite tudi na facebook stran  izkušnje... In kar je najpomembneje: namesto v Qlandijo se lahko z otroci udeležite menjalnega kroga in predate »štafeto« naslednji generaciji, ker so oni tisti, ki bodo morali graditi naš svet od začetka... 
i pod profilom Menjalni krog Kamnik, kjer lahko izmenjate stvari in storitve med sabo, se obveščate glede delitve prevoza, se povezujete, objavljate članke, si delite informacije in
 
Miša Gams

Ni komentarjev:

Objavite komentar